Chihuahua Verzorging

 

Denk je eraan om een gezelschapshondje in huis te nemen? Een chihuahua is een zeer lieve hond die zich perfect thuis voelt in kleine huizen of appartementen. Voordat je natuurlijk een chihuahua koopt, is het natuurlijk geen slecht idee dat je een idee hebt van welke verzorging een dergelijke hond nodig heeft. Hieronder vind je alvast een overzicht wat het verzorgen van een chihuahua allemaal inhoudt. In het algemeen kunnen we aannemen dat deze hond niet zoveel verzorging nodig heeft in vergelijking met vele andere rassen. Het verzorgen van je hondje is niet alleen quality time samen met je hond, maar zal er ook voor zorgen dat je chihuahua minder snel ziek wordt. Wij geven alvast enkele tips voor de verzorging van de vacht, ogen, nagels en tanden.

Vacht

Zowel de kortharige als langharige Chihuahua ruiven maar een keer per jaar. Tijdens het jaar verliezen ze natuurlijk ook wel wat haren.

Bij een langharige chihuahua moet de vacht in de rui zo goed als dagelijks geborsteld worden , dit om klitten te voorkomen. Normaal voldoen 2 tot 3 borstel beurten. Aanvullend kan je ze ook eens kammen.

De kortharige chihuahua moet wekelijks een tot twee maal geborsteld worden.

In het algemeen moet dit hondenras niet geschoren of getrimd worden. Maar om hygiënische en esthetische reden kan een bezoek aan een trimsalon geen kwaad. We denken dan aan de haartjes rond de poten, oren en tussen de tenen of het broekje waar het haar kan verwijderd worden.

Je kan de chihuahua natuurlijk ook wassen, dit kan een paar keer per jaar of maandelijks afhankelijk van hoe vuil hij is. Gebruik altijd een hondenshampoo en let er op dat er geen water in de oren terechtkomt. Droog je hondje ook steeds zeer goed af met een warme handdoek. Met een natte vacht kunnen ze snel kou vatten en zie worden.

Ogen

Bij een chihuahua besteed je best extra aandacht aan de ogen. Doordat deze hondjes bolle ogen hebben, die een beetje uitsteken en er snel vuil in komt gaan hun oogjes snel wateren of tranen. Omdat ze ook zo dicht bij de grond lopen, komt er sneller een stofje in hun ogen waardoor het lijkt alsof ze wenen. Hierdoor kunnen er ook gekleurde ringen rond de ogen ontstaan.

Dit kan je verhelpen door dagelijks de ruimte rond de ogen van een chihuahua schoon te maken met een doekje, of watten gedopt in lauw water.

Zorg ervoor dat je het water eens laat koken zodat er geen bacteriën meer aanwezig zijn. Je kan ook steeds een beetje zout toevoegen om het extra te reinigen.

Nagels

De nagels van chihuahua’s vragen om extra aandacht. Omdat deze hondjes over het algemeen minder buiten  lopen, zullen hun nagels niet zo snel slijten. Daarom moeten ze op tijd geknipt worden. Ga eens langs bij je dierenarts of trimsalon waar ze dit graag even tonen hoe het moet.

Net als de verzorging van de vacht, oren en tanden laat je jouw hond zo klein mogelijk al wennen aan het knippen van de nagels. Na een wasbeurt is een ideaal moment om de nagels te knippen.

Tanden

Een chihuahua kan snel last hebben van tandplak, na verloop van tijd is ook hun adem hierdoor niet meer zo fris. Wekelijks daarom de tanden poetsen met een kleine tandenborstel is daarom geen slecht idee.

Laat je hondje gewent worden aan het poetsen van de tanden. Op jonge leeftijd kan je de hond al gewoon maken door met je vingers over zijn tanden te gaan. Zo wordt hij het gewoon dat je zijn tanden later met een tandenborstel aanraakt.

Meer info over chihuahua’s

Ras

Ras

Voeding

Voeding

Karakter

Karakter

chihuahua puppies chihuahua soorten chihuahua fokker
chihuahua geschiedenis chihuahua kopen chihuahua kennel