Chihuahua opvoeden

 

Een chihuahua pup zal zich zeer snel aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Maar toch is het niet slecht om aan het kleinste hondenras ter wereld extra aandacht te geven. Anders kan je kleine hondje snel opgroeien tot een vervelend, bijtgraag mormel. Hieronder vind je alvast enkele tips over de opvoeding van een chihuahua pup.

Net als andere hondenrassen heeft een chihuahua ook nood aan een sterk trainingsregime. Net als bij kinderen is het belangrijk dat ze vroeg leren wat kan en niet kan. Als je wacht met het straffen tot ze ouder worden, dan zullen ze helemaal niet begrijpen wat ze verkeerd gedaan hebben. Je hebt ze voorheen helemaal niet gewezen op hun fouten.

Honden zijn in de eerste plaats roedeldieren, dit wil zeggen dat ze maar een baas hebben, die ze gehoorzamen wat er ook gebeurt. In grote gezinnen is het belangrijk dat de hond getraind wordt door een persoon, hij moet leren dat hij met de andere familieleden en vreemden zacht moet omgaan.

Een Chihuahua pup trainen

Net als bij baby’s zullen chihuahua pups van kleins af aan proberen commando’s te begrijpen en registreren. Het is dus belangrijk dat de hond jouw taal leert kennen. Behandel hem ook met voldoende genegenheid en zorg. Een puppy die een slecht jeugd heeft gehad kan opgroeien tot een agressieve, introverte en/of bange hond.

Start de trainig op dag 1

Van zodra de hond bij je is kan je starten met de hondentraining. Leer bijvoorbeeld de hond dat wanneer je het woordje “kom” of “kom hier” gebruikt dat hij bij jouw moet komen. Gebruik een van de commando’s, nooit door elkaar. Voor de hond zijn dit nu twee aparte woorden. Beetje bij beetje zal de hond het commando begrijpen en tot bij jou komen. Oefen dit op verschillende plaatsen zodat de hond weet dat dit commando niet gelinkt is aan een bepaalde plaatst.  Doe deze oefening met je chihuahua pup ook buitenshuis.

Leer hem wat “neen” wil zeggen

Het is een feit dat je hond vroeg of laat wel iets zal uitsteken en er een boeltje van zal maken. Beetje bij beetje moet je de hond duidelijk maken welke gewoontes er nu eenmaal niet door de beugel kunnen. De manier waarop je dit kunt doen is door je stemintonatie en handen te gebruiken. Als de hond in iets bijt of iets verkeerds doet, dan zeg je kort maar krachtig het commando “NEE”. verhoog dus wel degelijk je stem en maak een afkeurend gebaar met je wijsvinger. Zo zal de puppy zich realiseren dat hij iets verkeerd doet. Houd deze techniek een geruime tijd vol zodat de hond hieraan gewend geraakt.

Goedkeuring VS afkeuring

Wanneer de hond je commando of instructies goed opvolgt, is het belangrijk dat je de hond dit duidelijk maakt met “flink”, “goed” jongen/meisje. Zorg ervoor dat je stem enthousiast klinkt zodat de hond ook zeer goed hoort dat je blij bent. Je kan hem ook af en toe de belonen met een hondensnoepje of hondenkoekje. Ook een dikke knuffel en extra tederheid zijn positieve signalen.

Meer info over chihuahua’s

Verzorging

Verzorging

Voeding

Voeding

Karakter

Karakter

chihuahua puppies chihuahua soorten chihuahua fokker
chihuahua geschiedenis chihuahua kopen chihuahua kennel