Hoe voed je honden goed op?

SommigDwergkeesje puppye honden staan bekend om hun goede karakter, denk bijvoorbeeld aan de Dwergkees: intelligent, vriendelijk, liefdevol, speels en aanhankelijk aan zijn opvoeders. Je hebt ook honden die veel blaffen of een agressief karakter uitstralen, wat we nog wel eens zien bij een Duitse herder of Amerikaanse boxer.

Dit artikel bespreekt vooral hoe je je hond goed opvoedt.

De opvoeding van honden begint met luisteren. Leer hem naar je te luisteren door hem te trainen. Je zal je hond een aantal vaste commando’s moeten leren. Gelukkig zijn de meeste honden van nature leergierig.

Naast snel bijleren staan honden ook bekend in het goed gehoorzamen van hun baasje. Zo is het aangeraden om hem van jongs af aan een overdreven blafgewoonte af te leren.

Waarom blaffen sommige honden zo vaak?

Het blaffen van je hond zal je hem nooit volledig kunnen afleren en dat moet ook zeker niet. Blaffen gebruikt een hond immers om te communiceren. Overmatig blaffen kan echter wel afgeleerd worden.
Allereerst is het belangrijk om te weten waarom honden blaffen en welke soorten van blaffen er zijn:

Ten eerste is er de beschermende blaf: de hond wil zijn grondgebied beschermen tegen indringers en zal zich agressief voordoen.

Daarnaast heb je de alarmerende blaf dat honden gebruiken wanneer ze schrikken of reageren op vreemde geluiden.

De blaf die voorkomt door eenzaamheid of verveling: Wanneer honden zich verlaten voelen kan hij beginnen te blaffen om zo de aandacht te trekken. Sommige honden lijden aan verlatingsangst.

Ook is er een speelse blaf: wanneer honden opgewonden of blij zijn, kunnen deze ook de neiging hebben om vaak te blaffen.

Hoe leer je een hond het (overmatig) blaffen af?

Het afleren van een overdreven blafgewoonte zal niet eenvoudig zijn en vraagt veel tijd om het af te leren. Je dient ook te beschikken over de juiste technieken om je training tot een goed eind te brengen. We helpen je graag op weg met een drietal tips om jouw technieken bij te schaven:

Door training: Maak je hond vermoeid en je krijgt een rustige hond, dit versterkt ook jullie band. Een voorbeeld hiervan zijn lange wandeltochten of hem achter een bal te laten aanlopen.

Door hem te negeren en vervolgens te belonen: Bij een hond die veel blaft, kan je hem dit afleren door hem te negeren en hem te belonen wanneer hij iets goed doet. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Wanneer de hond honger krijgt en begint te blaffen, wachten tot hij stopt met blaffen en hem dan belonen met voedsel. Dit principe kan ook met een speeltje die hij graag zou hebben.

Als de hond alleen is: om het blaffen uit eenzaamheid te doen verminderen geef je hem best voordat je hem verlaat enkele minuten geen aandacht meer (idem met thuiskomen).

Wat vermijden bij het opvoeden van je hond?

Gebruik nooit een schokband, deze maakt de hond enkel bang en geeft hem extra stress, waardoor hij weinig zal bijleren. Ook schreeuwen tegen je hond wanneer hij blaft kan er voor zorgen dat je hond hierop reageerd door dit meer te doen; hij denkt immers dat je hem aan het belonen bent.