Chiwawa

chiwawaBent u van plan om een Chiwawa aan te schaffen als huisdier? Dan is het belangrijk dat u zich voldoende informeert naar de kenmerken, verzorging, enzovoort.
Het is natuurlijk belangrijk dat u weet waar u aan begint. Niet alleen voor uw Chiwawa, maar ook voor u als nieuw baasje.

Kenmerken van de Chiwawa

De Chiwawa is een heel populaire gezelschapshond door het kleine formaat en de zachte aard. De Chiwawa is temperamentvol, intelligent, levenslustig, nieuwsgierig en erg aanhankelijk. Toch zijn de kleine hondjes vaak argwanend ten opzichte van vreemden. Het is belangrijk dat de Chiwawa sociaal wordt opgevoerd zodat hij een prima huisgenoot kan worden die met iedereen kan opschieten, ook met kinderen.

De Chiwawa wordt aanzien als het kleinste hondenras te wereld. Vaak zijn ze tussen de 15 en 25 centimeter en hebben ze een gewicht van 1,5 tot 3 kilo. De Chiwawa bestaat in verschillende, uiteenlopende kleuren. Hun bovenvacht is glad en glanzend en wordt erkend in twee verschillende variëteiten, langharig en kortharig.

Kortharige Chiwawa’s zijn over het algemeen pittiger en feller dan hun langharige soortgenoten. Toch kunnen ze beiden prima als gezelschapshond gehouden worden. Worden ze beiden samen gehouden, dan kan het vaak voorkomen dat de kortharige Chiwawa zich dominant gedraagt ten opzichte van zijn langharige huisgenoot.

Lees meer over de Chiwawa

Verzorging van de Chiwawa

De Chiwawa wordt vaak aanzien als een schoothondje. Maar, vergeet niet dat de Chiwawa ook erg pittig kan zijn. Voldoende beweging en actie wordt dus ook door de Chiwawa geapprecieerd. Een Chiwawa is niet graag alleen. Hou er dus rekening mee dat je je hondje genoeg aandacht moet geven.

Afhankelijk van de soort vacht, langharig of kortharig, verschilt de verzorging van de vacht. De kortharige Chiwawa kunnen het best geborsteld worden met een rubberen borstel. De langharige Chiwawa daarentegen dient regelmatig gekamd te worden met een kam of borstel.

Vergeet ook niet om regelmatig de tandjes te poetsen. Chiwawa’s hebben namelijk een zwak gebit.

In de winter kan de Chiwawa last krijgen van de kou. Hou er dus rekening mee dat ze het steeds warm genoeg hebben. Als ze buiten in de regen lopen, droog ze dan goed af als ze terug binnen komen.

Aankoop van een Chiwawa puppy

Kan je niet meer wachten om zelf het baasje te worden van een lieve Chiwawa? Hou dan nog rekening met volgende tips:

  • Laat je Chiwawa puppy wennen aan zijn omgeving en laat hem de eerste dagen een beetje met rust, zodat hij alles op zijn tempo kan verkennen
  • Geef je pup meteen een eigen plaatsje zodat hij zich kan terugtrekken wanneer dit nodig is. Dit kan een mandje, kussen of bench zijn.
  • Neem je Chiwawa mee naar buiten nadat hij geslapen, gegeten, gedronken of gespeeld heeft. Wacht daar tot hij zijn behoefte doet en beloon hem op dat moment. Bij de juiste aanpak zal je pup binnen enkele weken zindelijk zijn.
  • Zorg ervoor dat je Chiwawa tijdens de eerste levensweken kennis maakt met andere dieren, mensen en honden zodat hij voldoende sociaal is.

Heb je nog meer vragen of heb je interesse in een Chiwawa puppy? Kom kennis maken met onze puppy’s in onze winkel. Onze puppy’s zijn volledig in orde (ingeënt, ontwormd, geïdentificeerd, geregistreerd en voorzien van een Europees paspoort).

Kom eens langs of contacteer ons op het nummer +32 3 455.57.55 of via ons contactformulier.