De senior Engelse Bulldog

Hoe schattige Engels Bulldog pups ook zijn, elke hond wordt ouder, elk op zijn eigen manier.

Een bijzonderheid van de Engelse Bulldog is dat ze sneller ouder worden dan andere hondenrassen. Bulldogs zijn psychologisch volwassen rond de 36 maanden, maar ze kunnen al ouderdomsverschijnselen beginnen tonen vanaf ze 7 of 8 jaar zijn, afhankelijk  van hun leefomstandigheden, voeding, conditie en eventuele aanwezigheid van ziektes.

Je mag nooit vergeten dat een Engelse Bulldog nooit zal klagen, je zal dus zelf moeten anticiperen op zijn behoeften. Als je jouw Bulldog al een aantal jaren kent, zal je dit hoogstwaarschijnlijk wel aanvoelen (net zoals de meeste Bulldogs ook onze gevoelens en emoties kennen). De meest voorkomende problemen van een ouder wordende Engelse Bulldog  zijn verslechterd gezichtsvermogen en gehoor en gewrichten die verstijven.

Zorg ervoor dat uw Bulldog altijd warm heeft ’s nachts, geef hem 2 kleine maaltijden per dag in plaats van één (dit is eigenlijk ook aan te raden gedurende hun hele leven), zorg ervoor dat hij voldoende drinkt en controleer ook of hij dit water niet ophoudt of lijdt aan overgewicht.

Door zijn stijver wordende gewrichten zal hij ook minder bewegen, controleer daarom ook zijn nagels. Als hij minder beweegt, zal het nodig zijn om deze vaker te knippen.

Ouderen honden ook zijn gevoelig voor een bijzondere vorm van duizeligheid. De hond is niet in staat om op te staan ​​en blijft languit op de grond liggen. Dit kan meestal enkele dagen duren. Dit is zeer beangstigend, zowel voor de hond als voor jou als baasje. Het lijkt alsof je hond een beroerte heeft. Maar de duizeligheid verdwijnt na enkele dagen en na een week lijkt het alsof er niets gebeurt is.  Het is dus belangrijk om dit in je achterhoofd te houden.

Het risico van deze ziekte is dat de hond niet in staat is om te eten of te drinken in die toestand. Daardoor moet de hond een ondersteunende behandeling krijgen van intraveneuze vloeistoffen en voeding. Een licht kalmerend middel wordt meestal ook toegediend, want voor de hond is dit een zeer nare ervaring.

Deze, maar ook vele andere ziektes en ouderdomskwaaltjes kunnen het uw hond behoorlijk lastig maken.

Hoe moeilijk het ook lijkt, hou uw Bulldog niet in leven voor jezelf, wanneer je hond afziet en er geen hoop meer is op verbetering. De Engelse Bulldog heeft van nature veel moed en zal uit zichzelf proberen om door te gaan, maar het heeft geen zin om hem te doen lijden en hem steeds in pijn te doen leven.

Wees eerlijk naar hem en geef hem een ​​waardig einde in ruil voor al het plezier die hij jou heeft gegeven.

Dit is het laatste geschenk aan uw lieve Engelse Bulldog.