Shiba Inu geschiedenis & kenmerken

De Geschiedenis en karakter van de Shiba Inu

Shiba Inu is de Japanse term voor ‘kleine hond’. Het Shiba Inu ras is één van de zes traditionele Japanse rassen en is als kees-achtige één van de weinige oer-rassen die tot op de dag van vandaag nog in leven zijn. Een Shiba Inu werd oorspronkelijk gebruikt en geweekt als jachthond. Vandaag zijn Shiba Inu pups weer heel erg in trek bij het grote publiek. Voornamelijk door de ‘Shiba Inu pups Cam’ waar het grote publiek sinds 2008 een nest Shiba Inu pups kan volgen. Sindsdien is het aantal bedrijven dat Shiba Inu pups kweekt erg gestegen.

Van de Japanse rassen is dit het kleinst. De schofthoogte van een volwassen hond varieert tussen de 32 en 40 cm. Daardoor behoort de Shiba Inu tot de kleine rassen. Zoals dat het geval is bij Keesachtigen heeft het dier een gekrulde staart en opstaande, puntige oren. De korte, wollige vacht van de Shiba Inu is heel vaak roodachtig, hoewel er ook zwarte en sesam exemplaren voorkomen. Deze vacht verhaart tweemaal per jaar redelijk fel.

De Shiba Inu straalt traditioneel zelfvertrouwen uit en is voortdurend opmerkzaam en nieuwsgierig. Vaak zijn het nogal onafhankelijke honden maar het zijn ook zeer trouwe en vriendelijke wezens. Een Shiba Inu zal niet al te vaak blaffen.

Een groot deel van het karakter wordt natuurlijk ook door de baasjes bepaald. Als een Shiba Inu pup slecht opgevoed wordt kan het later een echte, ongehoorzame lastpak worden. Dit komt gelukkig niet zo vaak voor. Als een Shiba Inu pup daarentegen goed opgevoed wordt zal het diertje zeer goed met mensen, kinderen en andere honden kunnen omgaan. Een goede opvoeding zal de eigenaar dus heel wat opleveren en men moet hierdoor ook intensief met Shiba Inu pups bezig zijn.

Wat eigenaars soms wel eens vergeten is het feit dat ze in wezen een jachthond kopen. Hoewel de Shiba is een rustige hond is, heeft hij, zoals elke hond, minstens een dagelijkse wandeling of andere beweging nodig. Het blijft een actieve en speelse hond gedurende z’n levensduur – na z’n geboorte leeft een Shiba Inu pup gemiddeld 12-15 jaar. Daarnaast kan het ook wel eens gebeuren dat een hond een opvliegende vogel uit z’n vlucht schept. Dit soms tot ongenoegen van het baasje.

Samengevat: een Shiba Inu is de ideale gezinshond bij het juiste gezin.