Elke dag geopend
Info: bel Mathieu: 0474/64.01.39
(buitenland: 0032 474 64 01 39)
Open: ma-vrij: 11u - 18u, zat: 10u - 18u, zon vanaf 13u
(ook zonder afspraak)
De Berner sennen is een grote berghond met een dikke, langharige vacht. Omdat er weinig genetische variaties voorkomen, kent de Berner sennen een aantal erfelijke ziektes. De levensverwachting is gemiddeld 8 jaar.
Het is goed om de Berner sennen als pup aan het ritueel van borstelen te laten wennen door hem elke dag te borstelen en hem te belonen als hij het rustig toelaat. Later kan het borstelen minder: eens in de paar dagen is dan voldoende.
Het borstelen van de staart vinden de meeste honden niet prettig, dit kan men beter op het einde van de borstelbeurt doen. Er is een speciale conditioner spray op de markt die het borstelen aanzienlijk vergemakkelijkt.
De Berner verhaart een keer per jaar: in het voorjaar. Als hij vaker dan twee keer per jaar verhaart, betekent dit doorgaans dat er iets aan de hand is. Verkeerde voeding, te vaak wassen, parasieten of iets lichamelijks kan de oorzaak zijn: de dierenarts kan uitsluitsel geven.
De ogen moeten regelmatig met een tissue – eventueel met lauwwarm water – worden ontdaan van ‘slaap’ uit de ooghoeken.
De oren moeten elke week worden nagekeken op oorsmeer. Als de oren veel oorsmeer bevatten, deze schoonmaken met een doekje met lauwwarm water of baby-olie. Als de hond veel met zijn kop schudt, kan dit wijzen op een oorontsteking. Knip nooit de haren in de gehoorgang: dit kan gaan jeuken en irriteren.
Er zijn verschillende vormen van kanker die regelmatig voorkomen bij de Berner sennen. Ook elleboog- en heupdysplasie komen relatief veel voor. Het is mede daarom van belang om de Berner sennenpup veel rust te gunnen en hem niet te overbelasten. Regelmatig een wandeling van tien minuten is beter dan een paar keer per dag een half uur.
Nierproblemen komen ook regelmatig voor bij de Berner. De hele dag door de beschikbaarheid van (vers) drinkwater is daarom erg belangrijk.
Maagtorsie – het kantelen van de maag – kan ook voorkomen en is levensbedreigend. Als de buik opzwelt, moet onmiddellijk de dierenarts worden ingeschakeld.
Ras |
Voeding |
Karakter |